"De magiër huwt de aarde aan de hemel".

 

Voorwaar een prachtige metafoor voor makers van keramische beeldende kunst.

Inspirerend is dan ook de verbinding tussen kunst en mystiek.

Wat houdt creatief leven dan in? Behoren we ons daarvoor te ontwikkelen tot een groot kunstenaar, kunstschilder of filmregisseur? 

Of heeft creatief leven te maken met een heel ander soort creativiteit. Misschien is een kunstenaar iemand die harmonisch leeft, die zijn kunst niet scheidt van zijn manier van leven,  zijn dagelijkse leven, zijn persoonlijke gedrag, van de schoonheid van het leven.

Scheppen gaat als het goed is met inzicht gepaard. Daarin lijkt alleen te tellen wat we ons werkelijk eigen hebben gemaakt, wat we wezenlijk hebben geleerd. We kunnen in kunst een vorm van ‘experimenteel leven’ zien. De kunst creëert vormen die vaak ontdaan zijn van praktisch nut, maar die nieuwe mogelijkheden blootleggen om als mens met de materie van ons bestaan om te gaan.

In deze tijd van vluchtige sociale media  lijkt de echte levenskunst ons te ontglippen. Over het belang van levenskunst schreef de Franse filosoof Foucault; 

‘het valt mij op dat de kunst in onze samenleving met voorwerpen te maken heeft en niet met mensen, of met het leven. Maar waarom zou niet iedereen een kunstwerk van zijn leven kunnen maken?